Bejelentkezés a webes levelezőfelületre Bejelentkezés a Plesk adminisztrációs felületre Telefonos visszahívási igény elküldése Ugrás a főoldalra - domain regisztráció, web tárhely (webtárhely), webhosting Nyomtatóbarát változat Felvétel a kedvencek közé Oldal ajánlása Lap tetejére Leggyakoribb domain végződések - akciós domain regisztráció


Domain regisztráció és web tárhely szolgáltatás kedvező feltételekkel az ACT Netkertnél. Garantált minőségű tárhely szolgáltatás biztosítása Ügyfeleink számára. A tárhely szolgáltatáshoz kapcsolódó szerverszolgáltatásainkra ( tárhely­hez kapcsolódó statisztika, adatbáziskiszolgálás) 1 hónapos ingyenes próbaidőszakot biztosítunk. Tekintse meg tárhely és domain regisztráció­s árlistánkat.


Sitemap
www.
 
.
127 féle domain végződés!

Központi domain
adatbázis lekérdezése


Szótár

404-es hibaüzenet

Az a hibaüzenet, amely akkor jelenik meg, ha a keresett fájl nem található az adott elérési útvonalon.

Aldomain

A pl. http://www.domain.hu oldalaknál http://aldomain.domain.hu webcímű alegységek kialakítására van lehetőség, ha könnyen megjegyezhető webcím kialakítása a cél (pl.: szotar.netkert.hu).

Anonymous FTP

Nyilvános letöltési helyek, ahol többnyire az anonymous szót felhasználói névként megadva jelszó nélkül - vagy e-mail címünk megadásával - is be lehet lépni.

Applet

Olyan Java nyelven írt program, amelyet HTML oldalba ágyaztak be, így ezek végrehajtását a Java nyelvet értő böngészoprogramok végzik.

Bit, Byte, bps

Bit: az információ alapegysége, értéke 1 vagy 0 lehet. Byte: Bitekből álló adategység, 1 Byte = 8 Bit. Bps: Bits per Second, azaz Bit/másodperc, az adatátviteli sebesség mértékegysége.

Böngésző (browser)

Internetes oldalak megjelenítésére használt program, legelterjedtebb a Microsoft Internet Explorer és a Mozilla Firefox.

CGI

Common Gateway Interface. Olyan kommunikációs csatolófelület, amelyen keresztül a böngészők a HTTP kéréseket kiszolgáló gépekkel/programokkal kommunikálnak.

Csoportos e-mail

A csoportos e-mail cím olyan cím, amelynek segítségével több e-mail címre is megérkeznek az egy közös címre küldött levelek. Pl. be lehet állítani, hogy az ugyfelszolgalat@domain.hu címre érkező levelek a titkarno@domain.hu, az ugyvezeto@domain.hu és még tetszőleges számú, akár más domain alatt levő címre is megérkezzenek.

DNS

Domain Name System. Az Internet egy-egy részét (szervergépet, önálló hálózatot) azonosító névrendszer, amely a nehezen megjegyezhető IP-címeket betűkkel írja le, így könnyítve meg a webcímek megjegyzését.

Domain név (doménnév)

Internet helyet azonosító egyedi név. Mindig két vagy több részből áll, amelyeket pont választ el egymástól (pl. netkert.hu).

E-mail (elektronikus levél)

Számítógéphálózato(ko)n továbbított szöveges üzenet. Formátuma lehet egyszerű szöveg (plain text) vagy "gazdagon formázott" (rich text/HTML), és tartalmazhat különféle csatolt dokumentumokat (képet, hangot stb.) is.

E-mail alias

E-mail postafiókhoz tartozó olyan nevek, amelyek szintén az adott postafiók további nevei az adott domain alatt, vagyis az alias címre érkező levelek ugyanabba a (gazda)postafiókba érkeznek. Megjegyzés: érdemes aliast használni abban az esetben, ha az 'alias-fiókokat' egy másik postafiókot már egyébként is lekérdező felhasználó használja, ilyen módon gyorsítva a letöltést.

E-mail tárterület

A postafiókhoz tartozó tárterület, amelyen a szerver a beérkezett leveleket ideiglenesen - azok letöltéséig - tárolja.

E-mail továbbítás

A megadott e-mail címre érkező levelek automatikus továbbítása egy másik domain alatt működő e-mail címre.

FAQ (gyakori kérdések)

Frequently Asked Questions. A leggyakrabban feltett kérdéseket és az azokra adott válaszokat tartalmazó lista.

Felhasználói név

Más néven user/login name. Belépésnél - leggyakrabban adminisztrációs felületnél, FTP-kapcsolatnál vagy e-mail használatnál - az azonosításhoz szükséges név. Megadása a jelszóval együtt történik. Megjegyzés: e-mail szolgáltatásunknál a felhasználói név minden esetben maga az e-mail cím.

FTP

File Transfer Protocol. Hálózati protokoll, amely segítségével egy szerver és egy másik gép között adatállományokat lehet átvinni. A kapcsolat létrehozásához valamilyen kliens-szoftver szükséges, pl. Total Commander, Windows Commander stb.

GTLD

A nemzetközi névtérhez tartozó elsőszintű közdomainek (.com, .net, .org) gyűjtőneve.

Helpdesk (segélyszolgálat)

E-mailen és/vagy telefonon nyújtott ügyféltámogatás a szükséges szoftverek telepítéséhez és az FTP- vagy e-mail kapcsolat beállításához.

Hozzáférés (account)

Számítógéphasználati jog, amely felhasználói név és jelszó megadásával azonosítva a felhasználót engedi a kapcsolódást a szolgáltatás igénybevételéhez.

HTML

HyperText Markup Language. Internetes oldalak készítésére használt programozási nyelv.

HTTP

HyperText Transfer Protocol. Internetes oldalak szerverről a felhasználói gépre történő továbbítására használt protokoll.

Internet

A világ különböző pontjain elhelyezett többmillió számítógépet összekötő egyetlen hálózat. Leggyakrabban használt szolgáltatásai: e-mail, FTP, WWW.

IP

Internet Protocol. A TCP/IP szabvány azon része, amely az Interneten az adatcsomagok összeállításáért és továbbításáért felelős.

ISZT

Teljes nevén: Internet Szolgáltatók Tanácsa: a .hu névtérhez tartozó domain nevek regisztrációjának szabályait kidolgozó és delegálását végző szervezet.

Java

A Sun Microsystems által kifejlesztett objektum-orientált programozási nyelv, amelyet kifejezetten hálózati alkalmazások írására dolgoztak ki.

Javascript

A Java programozási nyelv egy változata, amelynek segítségével - forráskód szintjén - HTML oldalakba helyezhetünk el alkalmazásokat.

Jelszó (password)

Védett rendszerhez hozzáférést biztosító kód, amelyet legtöbb esetben a felhasználói névvel együtt kell megadni.

Levelezőprogram

E-mailek küldésére és fogadására használt program. Leggyakrabban használt ilyen programok: Microsoft Outlook és Microsoft Outlook Express.

Linux

Igen megbízható operációs rendszer, főként szervereknél és hálózatok esetén használatos.

Modem

A számítógép azon egysége, amely lehetővé teszi a telefonvonalon keresztül történő információcserét.

MySQL

Az SQL (structured query language) egyik legkedveltebb fajtája. Megjegyzés: adatbázis előfizetése esetén a NetKert korlátlan számú adatbázist biztosít az előfizetett tárterület erejéig.

Operációs rendszer

Számítógépek működtetéséhez szükséges alapprogram.

PHP

Főleg Linux szervereken használt kisprogram-nyelv, HTML oldalakba ágyazott dinamikus feladatok értelmezésére használható. Megjegyzés: Szolgáltatásainknál fenntartjuk a jogot, hogy nem rendeltetésszerűen működtetett, vagy irreálisan nagy leterhelést okozó PHP-alkalmazások esetén a PHP-futtatás jogát megvonjuk.

Plugin

Kisebb kiegészítő program, amely valamilyen egyedi formátum kezelésére szolgál egy nagyobb programban (Internet terén tipikusan a böngészőben). Ilyen programokat fejlesztő cég például az Adobe. Amint a használat közben újabb kiegészítő funkciók szükségessé válnak, a hozzá tartozó bedolgozó programokat le kell tölteni. A leggyakrabban használt plugineket a fejfesztők a böngészők újabb változataiba automatikusan beágyazzák.

POP (3)

Post Office Protocol. Azt határozza meg, hogy a hálózatokban hogyan kell a központi postafiókba beérkező e-maileket szétosztani.

Postafiók (mailbox)

A levelezőszerveren lévő, e-mailek ideiglenes tárolására használt egység.

Prioritásos domain igény

Prioritásos, vagyis valamilyen oknál fogva (leggyakrabban cégnév-azonosság miatt) elsődlegességet élvező igény. A nem prioritásos igények esetén a delegáló szervezet meghatározott időre kifüggeszti az igényt, majd ha nem érkezett kifogás, delegálja az igénylőnek.

Protokoll (protocol)

A hálózati kommunikációt leíró szabályok rendszere, amelyeket a különböző testületek szabványosítanak. Az Internet által használt TCP/IP protokollcsalád esetében ez a testület az Internet Acivities Board.

SLD

Second Level Domain, azaz másodszintű közdomain (pl. tm.hu, co.hu, .sport.hu stb.).

SMTP

Simple Mail Transfer Protocol. Az e-mailek küldéséhez leggyakrabban használt levelezési protokoll. Megjegyzés: levelezőprogramban az internethozzáférést biztosító szolgáltató által megadott smtp-címet kell beállítani (pl. mail.chello.hu).

Statisztika

A szerver weblapokra vonatkozó bejegyzéseit elemző program, mely segítségével megismerhetőek többek között a következő adatok: látogatottság általános adatai napi és óránkénti bontásban; leglátogatottabb oldalak; be- és kilépési lapok; keresőkifejezések, melyek alapján a weblapot megtalálták; webhelyek, amelyekről az oldalra jöttek a látogatók; látogatók országok szerinti megoszlása stb. Megjegyzés: szervereinken a webcím után írt "/webstat" címen érhetőek el online statisztikák, amelyek igény esetén díjmentesen jelszóval is védhetőek.

Tárterület

Weblap vagy e-mailek számára fenntartott hely a szerveren.

TCP/IP

Transmission Control Protocol / Internet Protocol. Az Internet szabványosított, kommunikációs protokolljainak összessége. Ide tartozik az SMTP és POP3 levelezési protokollok, az FTP, valamint a HTTP is.

Telnet

Az a protokoll, amely lehetővé teszi, hogy - bejelentkezés után - a távoli számítógépen (szerveren) úgy dolgozhassunk, mint egy lokális gépen.

TLD

Top Level Domain, azaz elsőszintű közdomain. Ide tartoznak az ISO országkódok (.hu, .de, .it stb.), a nemzetközi névtér nevei (.com, .net, .org) és a további elsőszintű közdomainek (.info, .biz, .gov stb.).

Uptime

A szerver(ek) rendelkezésre állása. Megjegyzés: szolgáltatásaink esetében ez díjvisszafizetési garanciával biztosítottan min. 99%, vagyis az esetleges szerverleállások nem vehetnek el 1%-nál többet.

URL

Uniform Resource Locator. Nemzetközi szabvány szerint felépített hálózati cím, amely pontosan megadja, hogy egy adott információ hol található (pl. http://netkert.hu).

Web tárhely

A honlapok számára biztosított hely a szerveren. Karbantartására FTP-kapcsolat segítségével van lehetőség.

Webmail

Levelezőprogram nélkül, közvetlenül a weben történő levelezéshez biztosított felület. Megjegyzés: hasznos lehet ritkán vagy nem mindig ugyanarról a gépről levelezők számára, illetve abban az esetben is, ha épp nem tartózkodunk a levelezőprogramunkat futtató gépnél. A NetKert ingyenes webmail-felülete itt érhető el: mail.netkert.hu.

WWW

World Wide Web. Az Internet egyik legfontosabb alkalmazása. Legfőbb jellemzője, hogy hypertext kapcsolódásokon keresztül egyszerű 'egérkattintásokkal' teszi lehetővé a különböző weblapok között a böngészést.

 
Ugrás a főoldalra - domain regisztráció, web tárhely (webtárhely), webhosting
Silihost Kft. 2800 Tatabánya, Boróka utca 7  Telefon: 06-70-935-8652  Fax: 599-9725  E-mail: info@netkert.hu